Copilul tău se îmbolnăvește tot mai des la grădiniță?

imunitatea copilului

Ești părinte și te preocupă extrem de mult de ce copilul tău răcește atât de des cât timp merge la grădiniță? Atunci este bine să știi că de când este lumea și de când s-au inventat grădinițele, majoritatea copiilor au avut de suferit, au adus cu ei acasă răceli, virusuri, bacterii, boli și stări cât mai diverse care țin de sistemul imunitar și nu numai.

Tocmai pentru că, ca și părinte, ai tendința de a-l feri tot mai mult pe cel mic de mediul extern, și de cele mai multe ori îl ferești de contactul cu tot felul de lucruri, oameni sau animale, se întâmplă ca sistemul său imunitar să ”pice” și el să se îmbolnăvească.

Știu, încă nu sunt eu părinte să îmi dau cu părerea despre cum îți crești tu copilul sau cum îl aperi, dar, din trăirile mele și experiențele mele împărtășite și avute cu cei care au copii, pot să îți spun că nu este bine să fii mama extrem de protectivă, până la exagerare.

Viața la fermă benefică pentru imunitate

De asemenea, dă-mi voie să îți spun că un studiu din America a confirmat faptul că unii copii se îmbolnăvesc destul de repede pentru că niciodată nu au luat contact cu animalele, cu personalul de la o fermă, cu mâncarea pentru animale sau cu tot soiul de activități pe care le pot practica în aer liber alături de un animal domestic.

Studiu a demonstrat că peste 40% dintre copiii din America se îmbolnăveau atunci când intrau într-un colectiv, fie că era vorba despre creșă, cămin, grădiniță sau școală.

Pentru a le întări imunitatea celor mici, participanții la studiu au fost de acord să meargă cu proprii copii la o fermă timp de 7 zile, timp în care au consumat alimente care se cultivau în propria gospodărie și, în fiecare zi au luat parte la activități în care s-au implicat activ și s-au jucat cu animalele domestice din curte (vaci, porci, cai, găini, câini, pisici, șoareci, oi, capre, s.a.m.d.).

Și, deși mirosul provenit de la fermă nu era unul comun, specialiștii au constatat că în momentul în care cei mici au ales singuri să se joace cu animalele, sistemul imunitar s-a activat mai intens, iar aceștia au dobândit mai mulți anticorpi decât ar fi avut dacă nu se implicau deloc și nu luau parte la studiu.

Mie una mi se pare una dintre cele mai potrivite modalități de a-l învăța pe copil să se împrietenească cu animalele și mediul domestic, cu viața la fermă și cu tot soiul de alimente care sunt naturale și sunt bune pentru propria sa creștere și dezvoltare.

Lăsați copiii în vacanță la bunici

Mai mult, acest studiu a ajuns și în Germania, unde cercetătorii au constatat același lucru, și anume că pentru un copil este important să meargă într-un mediu nou, într-un loc unde are ocazia să se întâlnească cu animalele și să sa bucure de modul în care face cunoștință cu acestea și ce anume pot oferi, ca și hrană.

Știm că de multe ori avem tendința de a nu lua în considerare acest aspect, dar, lasă-mă să îți spun că am avut și prietene care și-au crescut copilul în casă, privat de soare, de microbii din mediu, părinți ce refuzau să iasă cu proprii copii la plimbare doar de comoditate…. sau poate de frică?! Cine știe ce o fi fost în capul lor?!

Cert este că atunci când ai un copil este bine să îl obișnuiești de mic cu animalele domestice. Du-l în vacanță la bunici, ieși cu el la echitație, la o rezervație naturală, la un parc cu animale, mergi cu cel mic la grădinile zoologice sau optează pentru excursii scurte, dar cât mai benefice pentru sistemul său imunitar.

Un sistem imunitar deficitar, atrage automat după sine și tot soiul de răceli, viroze și episoade de îmbolnăvire, tocmai pentru că cel mic nu a fost expus sau nu a luat contact cu alte medii, pentru a-și forma ”scutul de apărare” cu anticorpi.

Ce soluții îți propun pentru a-i crește imunitatea copilului tău?

 • Mierea de albine și propolisul – aliații unui organism puternic

Cunoscute ca și remedii naturale pentru multiplele calități aduse sistemului imunitar, cele două ingrediente minune contribuie la fortificarea sistemului imunitar, la creșterea numărului de anticorpi și la o mai bună pregătire a organismului pentru sezonul rece.

 • Vitamina C și Echinacea – inamicii germenilor și a virușilor

Vitamina C nu trebuie să lipsească din alimentația copilului, mai ales pentru că are un aport crescut de acid ascorbic, ce combate germenii și virușii. Vitamina C trebuie să fie furnizată prin consumul de fructe de pădure, măceșe, mere, lămâi, portocale, rodii, varză, spanac sau salată verde.

Echinacea are rolul de a preveni apariția infecțiilor virale și respiratorii și susține funcționarea optimă a sistemului imunitar. Fie că se administrează sub formă de ceai, pulbere sau comprimate masticabile, echinacea nu trebuie să lipsească din alimentația copiilor, mai ales în primii ani de viață.

 • Omega 3 – crește rezistența la bolile imunitare

Acizii grași Omega 3 au acțiune antiinflamatoare, antioxidantă și vitaminizantă și cresc rezistența organismului la infecții și boli. Poți introduce acest ingredient benefic în alimentația copilului tău prin următoarele alimente: ulei de pește, nuci, diversele tipuri de pește, conopidă, dovleac sau fasole.

 • Ceaiuri de toate felurile

Diferitele tipuri de ceai sunt atât de benefice pentru organism pentru multiplele lor roluri: hidratează organismul, cresc imunitatea generală a organismului, îmbunătățesc sistemul respirator, relaxează organismul și sprijină digestia.

Pentru copii, ceaiurile benefice sunt cele de tei, soc, iasomie, mușețel, muguri de pin, măceșe, echinacea sau cătină.

Ce NU trebuie să faceți?

 • Nu expuneți copiii la fumul de țigară!
 • Nu puneți presiune pe medicul pediatru!
 • Nu schimbați programul de somn al copilului!
 • Nu îl izolați de mediul extern!
 • Nu fiți prea sever cu copilul!
 • Nu îl împiedicați de la joacă și activități externe, în aer liber!
 • Nu îi administrați medicamente dacă nu este cazul!
 • Nu îl împiedicați de la practicarea unui sport!
 • Nu exagerați cu igienizarea obiectelor din locuință!
 • Nu îl lipsiți de fructe și legume proaspete, benefice pentru sănătatea sa!