Cum îi motivăm pe ceilalți?

ramai motivat

„Cea mai mare aventură este să-ți trăiești viața visurilor tale.” (Oprah Winfrey)

Multe sunt momentele în care noi, ca și indivizi sociali nu găsim puterea de a ne motiva, indiferent de cauza ce ne-a produs această stare, aparent banală, dar atât de reală.

Atunci când nu ne mai regăsim pe noi înșine, nu găsim puterea de a face un anume lucru, de a merge într-un anume loc sau de a spune o propoziție/ frază într-o anumită situație.

Ni se pare că ne afundăm din ce în ce mai mult într-o nebuloasă, atât de neagră și atât de adâncă. Ce putem face? Pe semne că la a oferi lecții de viață, cam mai toată lumea se pricepe, sau, chiar de nu se pricepe, unii tot își spun părerea, în semn de afecțiune, gândindu-se că ei ar fi cine știe ce mari mentori de viață pentru noi.

De fapt, singurii mentori suntem chiar noi înșine. Spuneam mai demult că acei oameni care nu sunt capabili să se automotiveze, se mulțumesc cu mediocritatea în care trăiesc. Oricât de multe talente ar avea unii sau alții, motivarea nu poate fi învățată, ci trăită.

Cum ne găsim ego-ul motivațional?

De multe ori ne trezim că viața noastră nu mai are sens, nu mai are nici o speranță, facem aceleași lucruri zi de zi, intrăm într-o rutină și o monotonie plină de plictiseală, mergem la un job la care nu facem ceea ce ne place, suntem lipsiți de un scop sau de o perspectivă. Ce facem în acest caz?

Cred că te-ai întrebat de multe ori ce e aia motivație, cum te ajută și care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a fi motivat într-o orecare stare sau situație din viață.

Ei bine, trebuie să știi că motivația este starea ta interioară, personală mai bine spus, care face diferența dintre o viață trăită cu succes și una monotonă, lipsită de reușite sau împliniti.

Motivația izvorăște din tine, merge cu tine pas la pas, te însoțește și te împinge să îți atingi un scop, oricât de mic ar fi acesta.

Dacă ar mai trăi unii dintre cei mai mari matematicieni sau filosofi care au inventat diversele legi ale matamaticii sau ale universului pentru a ne spune cum au ajuns să descopere ceea ce au transmis mai departe și cum au ajuns să se depășească, atunci răspunsul ar fi ….. motivația.

Ei s-au motivat zi de zi, au încercat zi de zi fără a-și pierde din vedere scopul, acela de a încerca până la refuz, prin toate modalitățile de a descoperi și a face ceva.

Iar dacă nu s-au născut cu această abilitate, atunci cu siguranță au învățat-o pe parcurs.

Recunoaște-ți motivația proprie!

Motivația este o abilitate care se învață în timp, nu se descoperă peste noapte și nici nu apare din senin, chiar dacă pui busuioc sub pernă :))

Ca să înveți să deprinzi această abilitate, trebuie mai întâi să te cunoști pe tine, să știi exact ce vrei – ca și plan de viitor, să știi unde vrei să ajungi, să afli care sunt factorii care trezesc în tine acea energie care să te împingă să evoluezi, să îți descoperi bucuria și entuziasmul de a încerca lucruri, de a-ți construi caracterul motivațional.

Ce trebuie să faci? Eu, de exemplu, de multe ori îmi propun în minte să ajung până într-un punct, să fac cutare lucru sau să urmez un drum, pentru a obține ceva de care am nevoie.

Și fac cam în felul următor:

 • Îmi fac un plan bine stabilit (de regulă chiar îl și scriu într-o agendă). Prin acest pas, îmi stabilesc exact ceea ce vreau (plan pentru viitorul apropiat);
 • Construiesc pași simpli care să mă conducă la îndeplinirea planului mai sus stabilit;
 • Nu amân foarte mult lucrurile pe care vreau să le fac;
 • Pășesc dincolo de zona mea de confort. Poate că nu am făcut diverse lucruri de care mi-a fost teamă, unele pe care nu le-am mai încercat pănă acum, dar, dacă nu le fac aici și acum, nu le voi mai face niciodată;
 • Iau inițiativă și merg mai departe. Renunț la unele activități pentru altele, pentru a-mi urmări scopul;
 • Folosesc energia pe post de propulsor sau de motor cu reacție pentru a demonstra că eu chiar vreau să fac acel lucru. Îmi demonstrez mie că nu simt frică, că nu mă las învinsă de provocările ce apar în cale;
 • Am mereu cu mine un profesor! Eșecul! Este cel mai mare profesor, pentru că întâi îmi demonstrează cum e și mai apoi îmi spune lecția, de la început la final;
 • Țintesc sus, cât mai sus! Dacă am un vis, poate cel mai mare vis, și mi se pare imposibil de atins, îmi iau toate atuurile și toate calitățile pentru a mă automotiva și a merge mai departe. Iar dacă știu că am un scop de atins, atunci trebuie să caut și cele mai facile căi pentru a ajunge acolo unde îmi propun;
 • Scap de frică! Dacă ar fi să renunț la ceva, aș face-o de frică. Frica, în aeste cazuri, este cel mai mare dușman al meu și refuz să îl duc în spate. Mă ”scutur” de frică și nu o las să îmi paralizeze gândurile, emoțiile, stările sau acțiunile;
 • Mă împrietenesc cu veselia, optimismul și concentrarea. Odată ce am aceste virtuți, îmi va fi mai ușor să mă motivez că voi reuși și că totul va merge conform planului stabilit;
 • Avansez cu încredere până când reușesc!

Cum faci să rămâi motivat?


„Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta.” (Mark Twain)

Și dacă Mark Twain spune aceste cuvinte, atunci așa trebuie să faci și tu. Adu-ți aminte câte lucruri sunt în viața ta pentru care trebuie să fii recunoscător, câți oameni ai alături de tine care te pot sprijini să realizezi un plan bine stabilit.

Cum îi spuneam unui bun prieten, care trece printr-o stare mai ciudată în aceste zile, nu aș vrea să fiu un profesor care predă lecția, dar pot să spun câteva cuvinte din suflet, cuvinte care pot fi luate aminte și care pot influența într-un oarecare fel starea generală mentală a persoanei în cauză.

Dintre lucrurile care te ajută să îți menții deschisă gândirea, către motivație, și către o viața mai ușoară (moral vorbind) sunt gândurile de aducere-aminte cu privire la care este scopul de atins, care sunt eforturile suplimentare pe care trebuie să le faci pentru a obține acel ceva sau care sunt beneficiile pe care le vei atrage urmând acel scop.

Adună-te! Ia cu tine și bune și rele, trece-le pe o filă de hârtie, cu litere mari și concentrează-te pe ceea ce scrii! Nu aduna frustrări, tocmai pentru că ai un scop mult mai mare de atins, iar gândul că vei avea parte de eșec îți va șterge zâmbetul.

Chiar și așa, motivația trebuie să te facă să zâmbești și să continui, cu fiecare încercare.

Și dacă nici acum motivația ta nu vine din dorință, din aspirație, din planul tău personal, atunci ai nevoie de ceva mai mult ”combustibil” care să te împingă de la spate. Mă refer aici la forța interioară ce te va arunca acolo unde va crede gândul tău ca poți conduce, fără a te lăsa să renunți.

Ambiția, dorința și puțina doză de nebunie, încărcată și cu o energie bună, de a contribui la ceva, de a schimba ceva, de a realiza ceva, trebuie să fie cele mai bune prietene ale tale în tot acest parcurs. Ai încredere că toate se vor așeza și vei reuși scopul propus, chiar dacă timpul nu va fi cel mai bun aliat al tău.

Tu, fii sigur pe tine și nu te lăsa, chiar și atunci când pare că va fi greu!

Tu, încrede-te în tot ceea ce ai mai bun și vei persevera!

Tu, iubește-te așa cum ești și mergi înainte!

Tu, acceptă schimbarea și nu te lăsa preocupat de formula schimbării!

Tu, deschide gura și spune ceea ce gândești, fără a vorbi despre planurile tale motivaționale în șoaptă!


„Ai încredere și acționează ca și cum ar fi imposibil să eșuezi!” (Charles F.Kettering)