Rezoluții financiare pentru 2019


Banii pot fi destul de nestatornici – azi îi ai, mâine nu îi ai.  Așa că, dacă nu ai planuri concise și constructive pentru viitorul an, este bine să îți dai seama că trebuie să îți stabilești niște priorități financiare de care să ții cont pentru a avea de câștigat pe mai multe planuri.

1133.jpg

Și, pentru că 2018 este aproape pe sfârșite, este bine să pășești înțelept în 2019 cu unele dintre cele mai eficiente soluții. Termină în 2018 ceea ce ai preconizat la începutul acestui an! Fie că ai de luat mai multe decizii, că vrei să atingi și alte praguri din viața ta, este bine să ai noi soluții pentru anul următor.

  1. Alege-ți planuri exacte și fă previziuni– experții financiari spun că este bine să îți faci o listă cu lucrurile specifice pe care dorești să le faci în anul următor. Evită totuși să faci descrieri vagi ale acestor acțiuni și nu folosi cuvinte precum: salvez mai mult, câștig mai mult, investesc mai mult.

În plus, pentru a evita o supraîncărcare, cel mai bine este să îți prioritizezi doar 3 proiecte mai importante, pe care să fii sigur că le poți realiza. De exemplu, obiective precum achiziționarea unui nou laptop, schimbarea mașinii personale sau îmbunătățirea aspectului locuinței sunt destul de clare și evidente. Astfel, vei fi sigur că vei realiza aceste puține proiecte tangibile.

rezolutii financiare2.  Creează-ți un fond de rezervă –  Acest lucru te ajută să ai pusă la păstrare o anumită sumă de bani, pe care inițial să nu o folosești decât dacă e impetuos și necesar. Situațiile neprevăzute pot oricând să apară și este bine să ai acces la o anumită sumă de bani, atunci când alte situații nu par să se potrivească.

Aceasta este o modalitate mult mai eficientă, ca o vestă de salvare în mijlocul oceanului, mai ales în situațiile urgente sau ivite pe neașteptate. Astfel, dacă ai un fond de rezervă, pe care să îl știi numai tu, nu va fi nevoie să strângi cureaua cand va fi marea urgență. Și, pentru a face acest lucru, este bine să te asiguri că aceste economii nu sunt deloc accesibile pentru restul familiei.

3.  O zi fără cheltuieli – Această soluție mi se pare cea mai bună și cu un impact puternic asupra întregii rezerve de bani a casei. Un bine cunoscut consultant financiar ne recomadă să avem câte o zi pe lună în care să nu cheltuim nici măcar 1 leu.

Această rezoluție poate funcționa mai ales la tinerii care au tendința de a petrece ceva mai mult timp cu prietenii lor și implicit prin a cheltui sume foarte mari de bani în serile petrecute în oraș. Însă, chiar și atunci când ai o familie, o zi fără cumpărături și cheltuieli este o zi câștigată pentru siguranța portfelului de mâine :).

Șiii … cine știe? Poate că într-o lună vei ajunge să ai și două zile în care să nu cheltui bani! Orice altceva ce nu este urgent și nici important, mai poate aștepta.

4. Plătește mai întâi datoriile!

Dacă anul 2019 se anunță încă un an cu datorii sau credite pe la bancă, atunci fii sigur că odată ce ai luat salariul sau plata, pe primul lor vei pune acoperirea debitelor făcute anterior. Indiferent că este vorba despre un împrumut de la bancă, un credit, o creanță sau ceva bani împrumutați de la părinți, fii sigur că nu intri in fiecare lună din an cu datorii mai mari decât cu o lună înainte.

De fapt, scopul este să adopți filosofia de a plăti rapid îaninte de a te bucura de lux. În acest fel, nu vei avea datorii constant și nici prea multe bătăi de cap sau griji cu partea monetară.

Și, chiar dacă cei mai mulți oameni fac astfel de rezoluții, la final de an, este bine ca alături de acestea, să aibă și un caracter puternic, din când în când să mai spună nu la activitățile și lucrurile care nu sunt impetuos necesare.

Odată ce vă dedicați respectării acestora rezoluții financiare, veți avea toate șansele ca la finalul anului 2019 să aveți un an mult mai bogat, dar și mai împlinit.

 

”As much as we need a prosperous economy, we also need a prosperity of kindness and decency.” (Caroline Kennedy)