Și dacă respectul ar mai exista în anul 2018…


”Dacă vrei să fii respectat de ceilalți, cel mai important lucru este să te respecți. Doar prin asta, doar prin respectul de sine vei constrânge pe ceilalți să te respecte.” – Fyodor Dostoyevsky

respect

Nu putem să vorbim despre iubire acolo unde nu există respect, nu putem să punem pasiune într-un lucru pe care îl facem și nu ne este respectat și nici nu putem trăi alături de oameni care nu ne acordă respectul.

Cam cu aceste gânduri încep acest articol de astăzi, în care voi vorbi despre puținele fărâme de respct ce le mai au oamenii în ziua de astăzi, și în special tânăra generație.

Și înainte de a trece la tema abordată, lasă-mă să îți spun o mică povestioară care s-a întâmplat de curând într-una din zilele anterioare.

Ieșind din casă la o mică plimbare și la ceva cumpărături pentru casă, am zis să fac acele 30 de minute de mers pe jos, doar că, venind înapoi spre casă, din centrul orașului, am zis la un moment dat că gerul de afară e prea aspru și am ales să urc și eu în autobuz.

plimbare de iarna

Nu am mai mers cu autobuzul de mai bine de jumătate de an, iar această plimbare a fost numai bună să îmi dau seama că, încă o dată, parte din tânăra generație de astăzi nu are respect. Astfel, în loc ca persoanele mai în vârstă sau cele adulte să stea pe scaun, cele mai vioaie și mai pline de viață erau așezate bine merci pe scaune.

Nu pot să uit nici acum ochii unei bătrâne, înfofolită din cap și până în picioare în haine groase, cu mănuși pe mână, și care se uita la un tânăr adolescent, și școlar, ce butona de zori un smartphone de ultimă generație. Probabil, că dacă îl întrebam dacă știe să își scrie numele cu litere de mână, nu știu dacă ar fi scris corect,…. dar, aceasta e o altă părere.

tanar in autobuz

Și totuși, nici urmă de respect, să se simtă și să îi cedeze locul său pe scaun acestei umile bătrâne.

Ceva mai departe, la câteva scaune, la ușa din mijloc a autobuzului, doi tineri, care păreau a forma o pereche și a fi implicați emoțional într-o relație, încercau să se țină cât mai bine de bara de sprijin din interiorul autobuzului.

Ea, micuță, simpatică și atât de veselă, cu ochii ei mici și căprui, se uita la el … un tânăr bine făcut, înalt, cu o freză modernă, ce încerca să poarte o discuție cu partenera sa. Fiind un ger de probabil -14 grade, domnișoara, cu mănuși pe mână, văzu că partenerului său îi înghețară degetele pe bara de sprijin.

Ce a făcut? Cu atât de multă grijă și afecțiune în ochi, scoate mănușa de pe mâna sa stangă și i-o înmânează lui, care, în primă fază refuză acest gest. Ea insistă. El acceptă. Îți puse mănușa tot pe mâna dreaptă, pentru ca amândoi să se sprijine de ceva, în timpul deplasării.

respect pentru el

Cu toate acestea, m-a mișcat puțin faptul să constat că, deși părea să aibă vreo 14 – 15 ani, domnișorica și-a facut griji pentru prietenul său și tot dintr-o afecțiune mare i-a dat jumătate din perechea sa de mănuși. Că este vorba despre respect, că este vorba despre afecțiune sau depre o altă formă de a-i spune lui că ține mai mult la el, fata chiar m-a impresionat și m-a și emoționat.

Spre deoserbire de tânărul de mai sus, care nu făcea decât să se uite la ecranul telefonului, acești doi tineri chiar au dat dovadă de un gram de respect, unul față de celălalt, dar parcă au transmis așa o stare de bine, un feeling că în această lume mai este cineva pe care te poți baza atunci când îți este frig, când vrei să ai un umăr pe care să plângi sau când ai nevoie de cineva cu care să împărtășești ceva.

Bravo lor!

În cinstea respectului de altădată

Cheers!

În calitate de copii, atunci când suntem în perioada de formare, suntem învățați să respectăm persoanele mai mari ca noi, să respectăm autoritățile, părinții, bunicii și restul de persoane care sunt pe lângă noi și ne înconjoară.

Mai apoi, în calitate de adolescenți, ne formăm propriile opinii și ne creăm o listă a criteriilor care rezultă din educația primită, din trecutul nostru și din acțiunile noastre. Pe aceste premise îi respectăm pe alții și ne dorim și noi să fim respectați. Desigur, această listă de criterii se poate transforma pe măsură ce adunăm ani la viață.

educatie pentru respect

Ca adulți, trăim într-o societate care încurajează indirect lipsa de respect față de autorități și față de multe dintre instituțiile statului. Acest gen de încălcare a respectului se întâmplă foarte des atunci când suntem forțați să ne izbim de câteva probleme în care nu ni se respectă la rândul drepturile din Constituție.

Suntem forțați să credem în jumătate de adevăr și jumătate de minciună.

Totuși, atunci când suntem înclinați în mod intenționat să credem în astfel de lucruri și elemente din jurul nostru, tindem să uităm de respect și să nu ne gândim de multe ori la adevăratele valori și principii cu care ne-am educat și cu care am crescut.

Să revenim la respectul tinerei generații

Respectul se schimbă mult de la o generație la alta, de la o familie la alta și de la o comunitate la alta. Suntem oameni diferiți, creștem în medii diferite și în cămine cât mai diverse. Respectul se dezvoltă atunci când avem o casă armonioasă, o muncă demnă, dar și un mediu social armonios.

Comunicarea către respect trebuie să fi caldă și adecvată mai ales în rândul persoanelor care se respectă reciproc și îi învață pe alții să se respecte.

O persoană cu respect prezintă o atitudine pozitivă, este amabilă, îi ascultă pe alții, tratează oamenii cu respect și pune umărul în a-i ajuta pe cei din jurul său. Oamenii care manifestă respect pentru alții câștigă adesea respect, primind ceea ce oferă.

respect fata de altii

Totuși, cu toate acestea, cu faptul că trăim într-o societate în continuă dezvoltare și perfecționare, tindem să preluăm multe obiceiuri din Occident, dar uităm baza acestei societăți: respectul.

Consider că se poate spune că respectul dispare din societatea prezentă și nu doar ca urmare a mediatizării și a ”tembelizării masei”, ci și ca urmare a unei creșteri masive de interacțiuni prin mijloacele de mass-media.

Unora le pare mai ușor să scrie ceva nepoliticos și urât pe diversele canale, decât să vorbească față- în – față.

Lumea este diametral opusă față de acum 100 de ani, sau chiar și 15 ani. Desigur, nu uităm că este mult mai complexă și mai complicată.

Așadar, deși avem toată tehnologia și toate mijloacele la dispoziție pentru a ne face viața mai ușoară, ar trebui să fim mai mult capabili să investim timp în tânăra generație pentru a o educa cu legile respectului.

Ce facem în schimb? Lăsăm tehnologia să ne împartă, să ne clasifice și să ne separe în oameni educați și oameni needucați, în tineri cu respect și tineri fără repect, în grupuri lipsite de principii și valori morale față de oameni cu puțin bun-simț al omeniei.

Astăzi, tinerii nu par să aibă aceste calități, nu par să dea dovadă de virtuți atât de puternice cum erau cândva.

Și știți cum se spune: dacă nu ai cine să îți cimenteze respectul si bunul simt, atunci nu ai nimic de pierdut în această lume. 

respect in societate

Respectul se cere în societate, se cere la locul de muncă, în relațiile de afaceri, în legăturile de prietenie sau în cele de colaborare.

Respectul este necesar în această lume dihotomă pentru a încuraja pacea și bunătatea oamenilor.

Respectul în relația cu partenerul

Partenerii care se respectă reciproc în relații sunt cu mult mai fericiți decât cei care nu se respectă.

Un copil care respectă cerințele părinților prezintă un caracter mult mai bun pentru mediul în care este.

Dacă te vei uita la persoanele mai mari ca tine, cu siguranță vei observa că acestea se respectă, respectă vârsta, ocupația, respectă regulile și normele sociale, unele scrise, altele nescrise.

În lumea afacerilor, liderii care demonstrează respectul față de parteneri, furnizori, angajați, au mai multe șanse de a forma parteneriate mai bune cu toate părțile implicate. Când managerii și angajații se respectă reciproc, aceștia pot să comunice mult mai bine, pot să colaboreze cu mai mult succes și mai multă implicare pentru a atinge obiectivele de afaceri.

arata respect

Și viața poate fi la fel de simplă.

Tratează-i pe alții așa cum ai vrea să te trateze ei pe tine!

Arată respect celor din jur

Și cum se apropie Crăciunul, un sezon de dăruire și de primire, de a fi frumos, recunoscător și bun, este o perioadă în care putem reflecta la compasiune, la timpul de a petrece momente cu cei dragi nouă, de a le arăta respect celor pe care îi prețuim, dar și pentru a fi alături de cei dragi.

Este momentul în care ne pregărim pentru un nou an, pentru un nou început, pentru noi speranțe, vise, planuri de viitor și așteptări.

respect pentru tine

Aș spune că este un moment în care oamenii trebuie să dea dovadă de mai mult respect, de a fi suficient de puternici pentru a schimba societatea într-un loc mai bun în care să ne creștem copiii și pe copiii copiilor noștri.

”Respectul este ceea ce datorăm; dragostea, ceea ce dăruim.” – Philip James Bailey